Από την εμπειρία του COVID 19 έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο αντιληπτοί οι περιορισμοί της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης και τα όρια μέχρι τα οποία δύναται να φθάσει στην προσπάθεια προάσπισης της ανθρώπινης υγείας. Παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές που πηγάζουν από τα βάθη του χρόνου όπως η Αρχαία Ελληνική, και η Παραδοσιακή Κινέζική Ιατρική μπορούν με τη ζωτικότητα που πρεσβεύουν να σπεύσουν σε βοήθεια του σύγχρονου ανθρώπου.

Από την εθελοντική μου εμπειρία στη Wuhan της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID 19, είχα τη δυνατότητα να παρατηρήσω εκ του σύνεγγυς την επίδραση των πρακτικών της Κινεζικής Ιατρικής και ειδικά αυτή του ανοίγματος των 4 πυλών σε σχέση με την αντιμετώπιση του συναισθηματικού στρες των ασθενών αλλά και της μειωμένης δυνατότητας του σώματος τους να αυτοθεραπεύεται.

Υπάρχουν βασικά 2 βελονιστικά σημεία yuan στον μεσημβρινό του Παχέος Εντέρου (ΠΕ4) και στον Μεσημβρινό του Ήπατος (ΗΠ3). Αυτά τα 4 βελονιστικά σημεία, 2 δεξιά και 2 αριστερά τοποθετημένα συμμετρικά στο ανθρώπινο σώμα σαν πύλες καλούνται «το άνοιγμα των 4 πυλών». Σύμφωνα με σύστημα των 4 μυθικών συμβόλων, ο μεσημβρινός του ήπατος αντιπροσωπεύεται από τον μπλε δράκο που συμβολίζει την ενέργεια της άνοιξης και ο μεσημβρινός του παχέος εντέρου αντιπροσωπεύεται από τον λευκό τίγρη που συμβολίζει την ενέργεια του φθινοπώρου. Ο μπλε δράκος, δηλαδή το ήπαρ, κυβερνά την ανοδική ενέργεια, τη βαθιά κάθαρση και ελέγχει το αίμα. Ο λευκός τίγρης, δηλαδή το παχύ έντερο, κυβερνά τον εξαγνισμό και την καθοδική ενέργεια και ελέγχει το qi. Όταν η ανοδική και η καθοδική ενέργεια εξισορροπείται, η κίνηση της ζωτικής ενέργειας και του αίματος συντονίζεται και η ισορροπία επανέρχεται στο σώμα.

Πέρα από το μικροκοσμικό επίπεδο του σώματος «το άνοιγμα των 4 πυλών» μπορεί να μελετηθεί και σε ένα μικροκοσμικό επίπεδο που περιλαμβάνει το Σύμπαν και τους αστερισμούς. Ο συνδυασμός της αστρονομίας και της Κινεζικής Ιατρικής σκέψης δημιούργησε το ιατρικό σύστημα “wu yun liu qi ” και πολλά αντίστοιχα είδη Kungfu. Σε αυτό το σύστημα ιατρικής θεώρησης, ο ουρανός, η γη και το ανθρώπινο σώμα είναι ενιαία και αδιαίρετα, το μακρινό αρχαίο παρελθόν και το παρόν είναι ένα, σύμφωνα και με τη ρήση του μεγάλου δασκάλου και πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη που υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος».