Η Αγιουρβέδα είναι το αρχαιότερο και πιο παραδοσιακό σύστημα υγείας της Ινδίας. Όταν οι αρχές της Αγιουρβέδα συνδυάζονται με τη σύγχρονη Ρεφλεξολογία, έχουμε ένα ισχυρό πάντρεμα γνώσης και μια νέα, δυναμική προσέγγιση της ευεξίας. Αυτή η καινοτόμος μορφή Ρεφλεξολογίας οδηγεί σε ένα κύμα παγκόσμιας αποδοχής από τους επαγγελματίες. Η Αγιουρβεδική Ρεφλεξολογία δεν είναι «απλώς μια άλλη» μορφή Ρεφλεξολογίας.

Η Αγιουρβέδα είναι η παλαιότερη καταγεγραμμένη μορφή ιατρικής. Αναφέρεται ως «η μητέρα όλων των μορφών ιατρικής». Οι αρχικές αρχές της Αγιουρβέδα αναπτύχθηκαν από τους μεγάλους Ινδούς σοφούς πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Ayur (ή ayus) σημαίνει «ζωή» και veda που σημαίνει «γνώση». Η Αγιουρβέδα λοιπόν είναι η μελέτη της γνώσης της ζωής. Η προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ νου, σώματος και πνεύματος. Η φιλοσοφία της δηλώνει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ σώματος και νου.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του ταξιδιού στην Αγιουρβέδα αφορά τη θεραπεία Μάρμα. Μάρμα σημαίνει «ευαίσθητη» ή «ευάλωτη περιοχή». Σήμερα υπάρχει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη μάρμα-θεραπεία, ιδιαίτερα στη Δύση. Παραδοσιακά, η μάρμα-θεραπεία χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση, την τόνωση και την αναζωογόνηση. Θεωρείται ότι το σώμα περιέχει πάνω από 200 σημεία μάρμα. Από αυτά, τα 107 (κάποιοι λένε 108) θεωρούνται ως κύρια (ή πρωτογενή).

Πολλές από τις πληροφορίες σχετικά με τα σημεία Μάρμα εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστικότητα. Κατά γενικό κανόνα, οι δάσκαλοι αυτής της αρχαίας τέχνης συχνά μοιράζονται τη γνώση των σημείων μόνο με ανώτερους, έμπιστους μαθητές.

Τα σημεία Μάρμα λειτουργούν ως «σταθμοί αναμετάδοσης» κατά μήκος του ανεπαίσθητου ενεργειακού κυκλώματος του σώματος. Το μασάζ ανοίγει την ενέργεια στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι πιο δεκτικό στη μάρμα-θεραπεία. Δηλαδή, μια περιοχή υποβάλλεται σε έντονο μασάζ πριν από τη μάρμα-θεραπεία για την τόνωση της ροής της ενέργειας. Εάν απαιτείται, μπορεί να εφαρμοστεί σύντομο, απαλό μασάζ μετά τη μάρμα-θεραπεία, για να ηρεμήσει η περιοχή. Οι θεραπευτές της Αγιουρβέδα ψηλαφούν σημεία Μάρμα στην επιφάνεια του δέρματος για διαγνωστικούς σκοπούς. Υπάρχουν πέντε σημεία Μάρμα που εμφανίζονται σε κάθε χέρι και πόδι. Πολλά από αυτά τα σημεία επηρεάζουν την κυκλοφορία καθώς και τη λειτουργία των χεριών και των ποδιών.

Τα οφέλη της θεραπείας των σημείων μάρμα είναι πολλά. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από αυτά:

 • Αφαιρεί τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα και βελτιώνει τη ροή της ενέργειας.
 • Απελευθερώνει και εξαλείφονται συσσωρευμένα απόβλητα και τοξίνες.
 • Απελευθερώνει συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα.
 • Βοηθά στη μείωση του στρες, δηλαδή ηρεμεί το μυαλό και τα συναισθήματα.
 • Μειώνει το αίσθημα κούρασης.
 • Αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
 • Διατηρεί την υγεία και βοηθά στην πρόληψη.
 • Βοηθάει τη θεραπεία αναζωογόνησης.
 • Προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Η κατάλληλη θεραπεία των Μάρμα σημείων στις συνεδρίες ρεφλεξολογίας και μασάζ προσθέτει μια συναρπαστική δυναμική στα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σε όλες τις μορφές του αγιουρβεδικού μασάζ δίνεται έμφαση στην προετοιμασία του θεραπευτή. Εάν ο θεραπευτής έχει καθαρή καρδιά, είναι καλά προετοιμασμένος (ψυχικά, συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά) και είναι συγκεντρωμένος, η διαδικασία θεραπείας θα ενισχυθεί.

Μία σύντομη επισκόπηση των τεχνικών που χρησιμοποιούνται δίνεται παρακάτω:

 • Τα σημεία Μάρμα μαλάσσονται με απαλές, γρήγορες , κυκλικές κινήσεις. Είτε χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα, τον δείκτη ή του μεσαίου δάχτυλου.
 • Οι κινήσεις του αντίχειρα και των άλλων δακτύλων είναι με τη φορά του ρολογιού.
 • Ποτέ δε βάζουμε δύναμη σε ένα Μάρμα σημείο.
 • Στο σημείο Μάρμα βάζουμε αρκετό λάδι.
 • Η ψαλμωδία μάντρας μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσουν και να ενεργοποιηθούν τα Μάρμα.
 • Σε κάθε σημείο κάνουμε 30 δευτερόλεπτα την ημέρα και αυξάνεται σιγά σιγά μέχρι 3΄ έως 5΄ λεπτά.
 • Σταματάμε να δουλεύουμε σε ένα σημείο Μάρμα μετά από τρεις συνεχείς εβδομάδες.

Είθε να εμπνευστείτε να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε αυτή τη νέα προσέγγιση θεραπείας και για τον εαυτό σας. Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας την Αγιουρβεδική Ρεφλεξολογία.

YouTube player