Το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων πρωτοπόρων της Ιατρικής, και η παραγωγή οίνου, έχουν ένα τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς υπήρξαν ανέκαθεν αλληλένδετα μεταξύ τους. Έχοντας αυτή τη πολυεπίπεδη σύνδεση, δόθηκε να εφαρμοστούν πτυχές της Ιατρικής με τη χρήση διαφόρων βοτάνων σε συνδυασμό με τον οίνο, οι λεγόμενοι Φαρμακευτικοί οίνοι. Δεδομένης ότι χρησιμοποιούσαν τον οίνο για να ξεπεράσουν κάθε είδους ασθένεια, είτε πνευματική ή σωματική αλλά και να δώσουν φιλοσοφική διάσταση σε πολλά καίρια ζητήματα.
Οι Φαρμακευτικοί οίνοι είναι επί της ουσίας αρωματισμένοι οίνοι, που έχουν παραχθεί από σταφύλι με τη πρωτογενή ζύμωση του οίνου και έχουν προστεθεί είτε μεμονωμένα ή μείγμα με διάφορα φυτά ή βότανα ή μπαχαρικά ή φρούτα. Γενικά όλοι οι οίνοι παίρνουν τις ιδιότητες αυτών που τους προσθέτουμε και για αυτό είναι εύκολο σε όσους γνωρίζουν τη φύση των φυτών να διαπιστώσουν και τις ιδιότητες των κρασιών. Η χρήση των οίνων όμως ενδείκνυται σε όσους δεν έχουν πυρετό, ενώ φτιάχνεται από αυτό ξίδι, το οποίο χρησιμεύει σε παρόμοιες παθήσεις.
Οι πρόγονοί μας, κατά πως φαίνεται, κατείχαν τα βότανα, τις ιδιότητές τους, όπως και την τέχνη της πρόσμιξης στο κρασί τους, ώστε να επωφελούνται τα μέγιστα από την καθημερινή προσφιλή τους συνήθεια! Και φρόντιζαν να κάνουν χρήση των ιδιοτήτων τους και όχι κατάχρηση: Θεωρείται πασίγνωστη η «κούπα του Πυθαγόρα» ή «δίκαιη κούπα»…
Παρότι η λίστα των φυτών, βοτάνων κ.α. που είχαν γνωστή ιαματική δράση και προσμειγνύονταν με τον οίνο, είναι πολύ μεγάλη, η συγκεκριμένη έρευνα εστιάζει στο κρόκο με τον οίνο, που έχει περάσει πλέον, στην εφαρμοστέα έρευνα. Ο κρόκος συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών για το άρωμα το χρώμα τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Θεωρείται αναγκαίο και υπό περιπτώσεις, να γίνει η σύνδεση αλληγορική ή μη, με μυθολογικές αναφορές.
Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, η Θράκη η Ρόδος κ.α. είναι περιοχές με αναφορές τόσο στο κρόκο και την ιερότητα της συλλογής του, αλλά και στον οίνο, έχοντας πολύ ξεχωριστή σημασία για εκείνες τις εποχές, αλλά και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πώς πολλές ποικιλίες σταφυλιών (Ασύρτικο, Αθήρι κ.α.) έχουν τις ιστορικές ρίζες τους από τότε, και υπάρχουν έως και σήμερα. Αξίζει να ειπωθεί ότι το Ασύρτικο της Σαντορίνης έχει το ίδιο αρχαίο DNA ακόμη και σήμερα, διότι δεν έχει προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα (ασθένεια των φυτών).
Τέλος, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας τη συγκεκριμένης πρόσμιξης , πέραν της φαρμακευτικής χρήσης, αφορά και την αντιοξειδωτική δράση που έχει ο κρόκος, ως προς τη διατήρηση του οίνου για μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, παρατείνοντας την οξείδωση του οίνου.