Η Ελλάδα και η Κίνα αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς με μακραίωνη ιατρική και θεραπευτική παράδοση. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης έζησε σχεδόν την ίδια ιστορική περίοδο με τον Bian Que (Wayfaring Magpie) τον ιδρυτή και θεμελιωτή της Κινεζικής Ιατρικής. Συγκρίνοντας τον κορμό των Ιπποκρατικών κειμένων με το βιβλίο της «Κινεζικής Ιατρικής του Κίτρινου Αυτοκράτορα» παρατηρούμε πολλές ουσιαστικές ομοιότητες μεταξύ των δύο συστημάτων.

Πρώτον η Ολιστική Σκέψη, καθώς ο Ιπποκράτης θεωρεί πως οι φυσικοί νόμοι κυβερνούν όλα τα έμβια όντα, τα πάντα στη φύση και στον μικρόκοσμο ακολουθούν τον μακρόκοσμο και τα πάντα στον μακρόκοσμo είναι κατ’ ακολουθία του μικρόκοσμου. Οι αρχαίοι κινέζοι πρόγονοι θωρούν την ανθρωπότητα ως μια αλληλεπίδραση μεταξύ της ενέργειας του Ουρανού και της Γης και συνεπώς η ανθρωπότητα, η Γη και ο Ουρανός αποτελούνται και κυβερνούνται από τους ίδιους φυσικούς νόμους.

Δεύτερον, Δυναμική Ισορροπία σύμφωνα με τον Ιπποκράτη όλα τα ζώα αλλά και ο άνθρωπος συναποτελούνται από δύο ανταγωνιστικά αλλά ταυτόχρονα συμπληρωματικά θεμέλια στοιχεία, το Πυρ (Φωτιά) και το Ύδωρ (Νερό). Το Πυρ κινεί και το Ύδωρ θρέφει και ταυτόχρονα και τα δύο στοιχεία κυβερνούν αλλά και κυβερνώνται, σε μια αέναη διαδικασία μεταστοιχείωσης, όπου κάθε ένα όταν φθάνει στο μέγιστο σημείο εκδήλωσης του μεταμορφώνεται στο ελάχιστο αντίθετο του. Κατ΄ αντιστοιχία η κινεζική θεωρία του Yin και του Yang μας μαθαίνει στην πράξη πως δύο φαινομενικά αντίθετα και ανταγωνιστικά στοιχεία είναι κατ’ ουσίαν ταυτόχρονα αμοιβαία συμπληρωματικά και αλληλοσυνδεμένα μεταξύ τους και με τους νόμους που κυβερνούν το φυσικό κόσμο (Φύση).

Τρίτον, Αυτοϊαση με φυσικούς τρόπους καθώς τόσο ο Ιπποκράτης όσο και η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υποστηρίζουν πως καμία νόσος δεν μπορεί να εισβάλλει στο σώμα αν η ενέργεια του οργανισμού βρίσκεται σε ισορροπία, συναρτώντας συνεπώς τον παράγοντα νόσο με την ανεπάρκεια ή υπερβολή ενέργειας.

Τέταρτον, Βασικές Θεραπευτικές Αρχές καθώς ο ίδιος ο Ιπποκράτης ότι η Ιατρική δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μέθοδος διαχείρισης αποβολής και συμπλήρωσης, αποβολής δηλαδή της ενέργειας που βρίσκεται σε υπερβολή και συμπλήρωσης και θρέψης της ενέργειας που βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Αποβολή της υπερβάλλουσας ενέργειας και θρέψη της ανεπαρκούς ενέργειας είτε σε Πύρ ή σε Ύδωρ ανάλογα την περίσταση.

Πέμπτο, Βασικές Θεραπευτικές Εφαρμογές για παράδειγμα η ελληνική μέθοδος της θερμοκαυτηρίασης είναι παρόμοια με την κινέζική πρακτικής της μόξα και επίσης και τα δύο ιατρικά συστήματα χρησιμοποιούν ως μέθοδο ίασης συγκεκριμένων νόσων την αφαίμαξη. Οι εν λόγω θεραπευτικές διαγνωστικές αρχές αλλά και εφαρμοσμένες μέθοδοι έχουν πολλά να προσφέρουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα συζητήσεων για το συγκεκριμένο άρθρο στο Φόρουμ Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής πατώντας εδώ.

YouTube player