Ο γιατρός Βασίλης Ε. Τριτάκης σπουδάζει Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική το 1989 στο πανεπιστήμιο τής Nanjing. Το πανεπιστήμιο επισκέπτονται διάφοροι visiting professors και δίνουν μικρές διαλέξεις γύρω από τις Φυσικές Θεραπείες και τα Βότανα. Ένας από αυτούς τους πολυταξιδεμένους και ψαγμένους καθηγητές, τού επισημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάει στα Ιμαλάΐα στην Dharamsala και να γνωρίσει από κοντά τον Dr Yeshi Dhonden, που ήταν τότε ο προσωπικός ιατρός τού Δαλάϊ Λάμα.

Το 1987-88 ο Β.Τριτάκης έκανε τρείς μήνες εκπαίδευση στον βελονισμό σε ένα νοσοκομείο στο Colombo, την πρωτεύουσα τής Σρι Λάνκα. Σε συζητήσεις που έχει με γιατρούς και ερευνητές που δίνουν επιπρόσθετες διαλέξεις γύρω από τις Φυσικές και Ενεργειακές Θεραπείες όταν μαθαίνουν ότι είναι Έλληνας τού προτείνουν να πάει οπωσδήποτε κάποια στιγμή να γνωρίσει τον προσωπικό ιατρό τού 14ου Δαλάϊ Λάμα, ο οποίος εφαρμόζει ένα είδος Θιβετάνικου βελονισμού και χειρίζεται από μικρή ηλικία τα Βότανα, με απίθανες επιτυχίες.

Έτσι το 1990 πηγαίνει επί τούτου, να μείνει κοντά στον φημισμένο γιατρό τού 14ου Δαλάϊ Λάμα, στους πρόποδες τών Ιμαλαΐων. Ο Yeshi Dhonden δέχεται εγκάρδια τον Έλληνα γιατρό και του επιτρέπει να είναι συνέχεια μαζί του και να παίρνει βίντεο και φωτογραφίες από όλους τους χώρους, τους ασθενείς και τις δραστηριότητες. Τού λένε μάλιστα, οι δύο άντρες γραμματείς και βοηθοί που κάνουν και την μετάφραση ότι δεν έχουν δει ποτέ Έλληνα, Μόνον ξέρουν ότι είχε έρθει ένας Έλληνας γιατρός στο Θιβέτ επί 4ου Δαλάϊ Λάμα, προσκεκλημένος από τον βουδιστή βασιλέα Σονγκτσέν Γκάμπο γύρω στο 650-670 πΧ και δίδαξε την αρχαία ελληνική ιατρική στους θιβετανούς γιατρούς, παραμένοντας 2-3 χρόνια στο Θιβέτ. Μάλιστα τού δείχνουν και μία εργαστηριακή τεχνική που έμαθαν από τους πολύξερους Έλληνες : την εξέταση δια τών ούρων (Ουροσκοπία) και την εξέταση δια τών Σφυγμών ~ που όλες οι τότε γνωστές ιατρικές εφάρμοζαν (η ινδική Αγιουρβέντα και η Κινέζικη ιατρική).

Στις πολλές συζητήσεις που είχαν επί 15-20 ημέρες που έμεινε εκεί ο Β.Τριτάκης, αναφέρθηκε και το εξής : ο Yeshi Dhonden όταν αποφοίτησε νεαρός μοναχός από το Τσακπόρι (την ιατρική σχολή τής Λάσσα) και βγήκε να δουλέψει πλέον μόνος του στην επαρχία, ενέσκηψε μία δύσκολη επιδημία Γρίπης στο Μπουτάν και στο Θιβέτ που θέριζε κόσμο. Ο τετραπέρατος και εύστροφος Γεσί, θυμήθηκε μία γνώση που είχαν αφήσει στο Θιβέτ οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί, ότι οι σιδεράδες που δούλευαν συνέχεια με την φωτιά, και όσοι έβαζαν φωτιά για να ετοιμάσουν τον φούρνο για μαγείρεμα δεν πέθαιναν ποτέ από τους λιμούς και τα περίεργα θανατικά.

YouTube player