Από την νομοθέτηση του Σόλωνα που όρισε την Ελιά ως το υπέρτατο δώρο προς τον άνθρωπο. Από τον συμβολισμό των άλλοτε ιερών Ολυμπιακών Αγώνων, όπου έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς. Στον χλευασμό της χρήσης πούδρας από φύλλα ελιάς ως θεραπευτικό ρόφημα.Ένα ταξίδι από την αρχή του κόσμου έως σήμερα.
Σας προσκαλώ να κάνουμε αυτό το ταξίδι στο χρόνο και να αναζητήσουμε μαζί την αλήθεια. «Έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου» (Πλάτωνας, “Θεαίτητος” §202). Η αλήθεια οδηγεί στην επιστήμη και όχι το αντίθετο. Στις μέρες μας έχουμε αποδεχτεί τους επιστημονικούς ορισμούς και ανακοινώσεις ως αποδείξεις αλήθειας και όχι τα λογικά θεμελιωμένα επιχειρήματα μιας βεβαιωμένης γνώσης ως αποδείξεις της επιστήμης. Σίγουρα ο χρόνος φανερώνει την αλήθεια και εμείς συγκεντρώσαμε εκείνα τα δεδομένα, που έχει ανάγκη η σύγχρονη επιστήμη για να εντοπίσει τα στοιχεία γνώσης και εμπειρίας που προσφέρει η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία των παραδοσιακών ιατρικών του κόσμου.
Η UNESCO έχει ήδη αναγνωρίσει και καταγράψει στον σχετικό κατάλογο, την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ως στοιχείο της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς. Ελπίζω ότι η επίμονη προσπάθεια των διοργανωτών του Συνεδρίου Παραδοσιακής Ελληνικής Λαϊκής Ιατρικής, θα παρακινήσει τους τοπικούς φορείς να εργαστούν σε κοινό σκοπό. Έτσι θα φανούμε αντάξιοι του ειδικού βάρους που μας αναλογεί ως κληρονόμοι αυτής της αρχαίας Ιατρικής γνώσης, μέρος της οποίας είναι το “δώρο” της Αθηνάς στον άνθρωπο. Η Ελιά.