Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του φυσικού της πλούτου, διαθέτει αναρίθμητες φυσικές ιαματικές πηγές, που υπερέχουν σε σχέση με εκείνων άλλων χωρών. Οι πηγές αυτές εκμεταλλεύσιμες και μη, διακρίνονται με γνώμονα την χημική τους σύσταση, την θερμοκρασία, τα αέρια, την ραδιενέργεια και τις φυσικοχημικές και θεραπευτικές ιδιότητες που κάθε μια έχει και μπορεί να προσφέρει. Πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά οι ειδικοί έχουν κατηγοριοποιήσει τις πηγές σύμφωνα και με τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυνται.

  Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει στραφεί στις εναλλακτικές και φυσικές μορφές θεραπείας ενώ ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα από τα δυνατότερα και ισχυρότερα εφόδια του οποίου την αξία οι πρόγονοι μας φρόντισαν να μας μεταδώσουν. Οι άνθρωποι που διαλέγουν αυτό το είδος τουρισμού δεν είναι μόνο ασθενείς αλλά και συνοδοί αυτών, καθώς και άτομα υγιή που στόχο έχουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με δραστηριότητες σε ιαματικούς χώρους και να κάνουν χρήση υπηρεσιών πρόληψης, διατήρησης και βελτίωσης της υγείας τους, μέσω προγραμμάτων που θα τους προσφέρουν χαλάρωση και αναζωογόνηση σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Οι ελληνικές φυσικές ιαματικές πηγές και λουτροπόλεις μπορούν να εξελιχθούν σε κέντρα τουρισμού υγείας και αναψυχής και μάλιστα να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο ηλικιακό εύρος, καθώς το κλίμα είναι ένας ακόμα ισχυρός σύμμαχος μας σε αυτό.

  Γνωρίζοντας την αξία και ιστορία των ελληνικών ιαματικών πηγών θα δούμε πως αυτές αποτέλεσαν πόλο έλξης από τα Ομηρικά χρόνια προσφέροντας ανακούφιση και ψυχική ανάταση σε στρατιώτες, βασιλείς και απλούς πολίτες. Στην πορεία εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο βασικές θεραπευτικές μεθόδους, χάρη στον Ηρόδοτο αρχικά, και έπειτα χάρη στον Ιπποκράτη και την λεπτομερή του παρατήρηση και καταγραφή τόσο των εξωτερικών παραγόντων (καιρικές συνθήκες, διατροφή, γεωγραφικά χαρακτηριστικά) όσο και των μεταβολών στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα μετά από επίσκεψη σε αυτές.

  Περνώντας στο σήμερα θα εξετάσουμε πως μπορεί το σύγχρονο μοντέλο ανθρώπου να ενημερωθεί, να επωφεληθεί και να διαχειριστεί σωστά τέτοιους χώρους προστατεύοντάς τους παράλληλα. Επίσης θα δούμε το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν, καθώς και το ζωογόνο ρόλο που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε τοπικές κοινωνίες δίνοντας τους έναν χτύπο διαφορετικό. Η εκμετάλλευση των πηγών και των περιοχών που φιλοξενούν αυτές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δικτύων προσφοράς και άλλων εναλλακτικών θεραπειών, μόνο άνθηση μπορούν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και την μικροοικονομία τους.

  Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, «Η φύση είναι ο ιατρός των ασθενειών μας» και εμείς ως θεραπευτές πρέπει να το μεταδώσουμε περισσότερο από κάθε άλλον.

Μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα συζητήσεων για το συγκεκριμένο άρθρο στο Φόρουμ Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής πατώντας εδώ.

YouTube player