Σ’ αυτή την παρουσίαση που σχετίζεται με το μειδίαμα θα γίνει ιστορική αναδρομή του γέλιου σύμφωνα με τις ερμηνείες του στα έργα τέχνης. Τι σημαίνει και ποια η σημασία του στις εκάστοτε εκφάνσεις του. Μπορεί το χαμόγελο να κρύβει κάτι, να είναι θεραπευτικό, να είναι μια αντίδραση στη γνώση, να δηλώνει ένδειξη θάρρους, να προμηνύει ένα γεγονός ή να εκδηλώνει χαρά και ευδαιμονία; Πότε σχετίζεται με τους άλλους, πότε με την ψυχή και πότε με τον κοινωνικό εαυτό; Πως απεικονίζεται το χαμόγελο ανά τους αιώνες στα έργα τέχνης και πως εκδηλώνεται μέσα από το μύθο, το θέατρο, τη σύγχρονη τέχνη και τη διαφήμιση;


Ξεκινώντας από τη σημασία του μειδιάματος των κούρων που σχετίζεται με τον βηματισμό τους, θα προσεγγιστεί ανά τους αιώνες η σημασία του στα έργα τέχνης. Θα γίνουν αναφορές και θα σχολιαστεί το χαμόγελο: όπως αυτό αναδεικνύεται στον πολεμιστή που βρέθηκε στη Σπάρτη, όπως αυτό εικονίζεται επίσης στις Διονυσιακές μάσκες του θεάτρου, στη μορφή που μειδιά στο λάβαρο στο έργο του Γκόγια “The Burial of the Sardine”, στην έκφραση στην πολυσυζητημένη Gioconda του Da Vinci, στο γάτο που συνοδεύει την Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων αλλά και στο γέλιο που περιγράφεται ότι κάνει το κοράκι όταν χάνει το τυρί από το στόμα και το παίρνει η αλεπού στον αντίστοιχο μύθο του Αισώπου, στην εκδήλωση του στις νίκες των αθλητών και στις διαφημίσεις αλλά και στον τρόπο που διαγράφεται στα πρόσωπα των σύγχρονων «ηρώων».

Τέλος θα τονιστεί πως χρησιμοποιείται το γέλιο σε παιχνίδια ρόλων στο ψυχόδραμα και στις θεραπευτικές ομάδες με την βοήθεια μύθων και παραδειγμάτων που μπορεί να αποκαλύπτουν την κατασκευή των προσωπικοτήτων που περιβάλλουν την ανθρώπινη ουσία. Όπως και τη σχέση του χαμόγελου με τη δύναμη της εικόνας, μιας εξιδανικευμένης κατάστασης που εξουσιάζει την ευτυχία του σύγχρονου ανθρώπου η οποία έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και διαμορφώνει τον ιδανικό και επομένως τον εξουσιαστικό κοινωνικό εαυτό που σχετίζεται εντέλει με τη αποστασιοποίηση και με την ουσιαστική επαφή με τον εαυτό και με τους άλλους. Κάνοντας μια αναφορά στο παγωμένο χαμόγελο του Joker στην ομώνυμη ταινία θα γίνει προσέγγιση στη σχέση του κοινωνικού εαυτού με τις μορφές εξουσίας και πως το γέλιο γίνεται γελοίο, ικετευτικό και εξουσιαστικό από τα παιχνίδια της προσωπικότητας σύμφωνα με τους ρόλους που ενδύεται.