«Το έθιμο βασιλεύει» υποστηρίζει ο Ηρόδοτος (484-425 π.Χ) μέγας συγγραφέας που θεωρείται πατέρας της σύγχρονης ιστορίας. Οι πρακτικές εφαρμογές της βοτανοθεραπείας επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο το εν λόγω γεγονός.

Η βοτανοθεραπεία ως πρακτική στην αρχαία Ελλάδα ήταν στενά συνδεδεμένη με την καθημερινότητα. Η θεραπευτική χρήση των βοτάνων  έβρισκε εφαρμογή σε τομείς όπως η μυθολογία, η οικιακή καθημερινότητα, το πεδίο της μάχης, οι λατρευτικοί χώροι. Ακόμα και σήμερα πολλά από αυτά τα βότανα εξυμνούνται για τον πολύτιμο ρόλο τους και την συνδρομή τους στην προάσπιση της υγείας μας, της καθημερινής μας διατροφής, των πνευματικών και θρησκευτικών μας ηθών και εθίμων.

Τα περισσότερα βότανα είναι άξια διερεύνησης της τεράστιας θεραπευτικής τους συνεισφοράς στην υγεία τόσο στην αρχαιότητα, όσο και σήμερα. Για τους σκοπούς ωστόσο της παρούσας μελέτης θα εξειδικεύσουμε σε τέσσερα από αυτά: ρίγανη, τσάι του βουνού, φύλλο δάφνης και φασκόμηλο. Η εξερεύνηση αυτών των γνωστών βοτάνων από την αρχαιότητα, απαιτεί μια προσεκτική ματιά στους μύθους, τα ιατρικά και θεραπευτικά κείμενα καθώς και τα καλλιτεχνικά έργα και κειμήλια της εποχής. Πολύ συχνά στο εξερευνητικό μας διάβα προς την ελληνική μυθολογία μαγευόμαστε από την πλοκή του δράματος που εξυφαίνεται ανάμεσα στους μυθικούς χαρακτήρες και τα σύμβολα, τα βότανα ωστόσο κατά τη δική μου ταπεινή άποψη είναι συχνά οι αληθινοί εκφραστές του συμβολικού και υμνητές του Θείου.

Επιπρόσθετα, η κατανόηση της θεραπευτικής χρήσης των βοτάνων για περισσότερο από μια ολόκληρη χιλιετηρίδα μέσα από τον ελληνική γραφή μας βοηθά να συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες για κάθε βότανο. Πολλοί εκ των μεγάλων Ελλήνων λογίων όπως ο Θεόφραστος (372-286 π.Χ) και ο Διοσκουρίδης (40-90 μ.Χ) στα συγγράμματα τους «Περί Φυτών Ιστορία» και «Περί Ύλης Ιατρικής» προσφέρουν πληθώρα πληροφορίας αναφορικά με τη θεραπευτική χρήση των βοτάνων.

Τέλος, η αποτύπωση των ιαματικών βοτάνων και φυτών μέσω της Τέχνης μας βοηθά να κατανοήσουμε και το σημαντικό τους ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και να εκτιμήσουμε πως εξυμνήθηκαν και τιμήθηκαν βαθιά μέσα από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Η τέχνη της Ιαματικής Βοτανοθεραπείας όπως εφαρμόστηκε στην Αρχαία Ελλάδα, μας θυμίζει τη διαχρονική ιδιότητα της Φύσης να εμπνέει, να ανυψώνει και να θεραπεύει τον άνθρωπο.