Θεραπευτική Ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας σε άτομα με νευρολογικές αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές, με βασικό σκοπό τη βελτίωση (κινητική, κοινωνική κτλ.) της υγείας του ασθενή και της ποιότητας της ζωής του. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Η Θεραπευτική Ιππασία εφαρμόζεται κάτω  από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό, με στόχο να πετύχουμε την μέγιστη ασφάλεια αλλά και ποιότητα των συνεδριών. Η Θεραπευτική Ιππασία περιλαμβάνει:

  1. Την Ιππική Θεραπευτική Εκπαίδευση και Γυμναστική
  2. Την Ιπποθεραπεία

Η προσέγγιση Hi.K.E.R. είναι μια ολιστική προσέγγιση της Θεραπευτικής Ιππασίας και η πιο εξελιγμένη μορφή της, η οποία στηρίζεται στην νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Για την τροποποίηση της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι το εμπλουτισμένο σε ερεθίσματα περιβάλλον παρόμοιο με το περιβάλλον που διεξάγονται οι συνεδρίες Θεραπευτικής Ιππασίας. Η διέγερση αυτή ενισχύεται από δύο σημαντικούς παράγοντες, το κίνητρο που ισχυροποιεί την διαδικασία της μάθησης και την επανάληψη του ερεθίσματος, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κατά την διαδικασία της νευροπλαστικότητας.

Τόσο η σύλληψη της ιδέας χρησιμοποίησης του αλόγου ως μέσο θεραπείας, όσο και η σύγχρονη καθαρά επιστημονική εφαρμογή της έχουν σχέση με την Ελλάδα, την Αρχαία και την Σύγχρονη. Και αυτό το ταξίδι θα το κάνουμε μαζί. Ξεκινώντας από τον Τιτάνα Κρόνο και την Νύμφη Ωκεανίδα Φιλύρα, τον Κένταυρο Χείρωνα, τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη, έως την Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας, την πρώτη καθαρά επιστημονική ομάδα Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας στην Ελλάδα και την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και το Διεθνές Ινστιτούτο Hi.K.E.R., που ο βασικός του πυρήνας όταν ξεκίνησε ήταν Έλληνες επιστήμονες του χώρου της αποκατάστασης, που πλέον εξάγει την γνώση του κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα συζητήσεων για το συγκεκριμένο άρθρο στο Φόρουμ Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής πατώντας εδώ.