Με αφορμή το καλοκαίρι του 2021 και τις καταστροφικές, για την φύση περισσότερο παρά για τον άνθρωπο, πυρκαγιές, ένιωσα πως ήταν χρέος μου να θυμίσω και να συστήσω μυθολογικά στους ανθρώπους, την Γαία. Η Γαία…ναι….ίσως κάποιοι να την θυμούνται αμυδρά από τα μαθήματα των παιδικών τους χρόνων, να συμμετέχει μέσα σε μυθικά επεισόδια, που ορίζουν την διαδοχή στην κοσμική εξουσία της πλάσης! Ίσως άλλοι, ακούγοντας το όνομά της, να σκέφτονται αυτομάτως αυτή την μικρή μπλε κουκίδα μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, που φιλοξενεί για εκατομμύρια χρόνια τώρα την ζωή, προσφέροντας τις συνθήκες της ύπαρξής μας. Και υποθέτω πως αρκετοί θα είναι και αυτοί που χωρίς σκέψη, ενστικτωδώς και αυτομάτως νιώθουν και βιώνουν την σύνδεση μαζί της σε ένα πολύ πιο βαθύ και αρχετυπικό επίπεδο!

Η Γαία ωστόσο, αποτελεί από μόνη της μια ολόκληρη ιστορία! Είναι η Μητέρα Θεά, είναι η μεγάλη, η αθάνατη, και παντοδύναμη έκφραση της φύσης. Είναι αυτή που εμπεριέχει κάθε άλλη θηλυκή θεότητα μέσα της, αυτή που μπορεί και γεννά κατά βούληση, είτε με παρθενογένεση (Ουρανός, Όρη, Πόντος), είτε με σύζευξη (Τιτάνες, Κύκλωπες, Εκατόγχειρες). Η Γαία είναι μια σπουδαία θεά, ονομαστή για την σοφία της, τους χρησμούς και τις προφητείες της, και μάλιστα εμφανίζεται ως η πρώτη θεότητα που λειτούργησε τους Δελφούς και τη Δωδώνη ως μαντεία της!

Τη Γαία θα την συναντήσουμε συχνά μέσα στους μύθους, όχι μόνο των αρχέγονων θεών, (Τιτάνων κλπ), αλλά και των Ολύμπιων. Συνήθως η δράση της είναι συμβουλευτική (π.χ. απέναντι στον Κρόνο και τον Δία), αλλά μπορεί επίσης να είναι και σωτήρια για όποιον την επικαλεστεί (π.χ. η Δάφνη).

Οι μύθοι της δημιουργίας συχνά επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα της εμφάνισης του ανθρώπου στη γη, με τρόπους πιο άμεσους και λιγότερο πολύπλοκους από εκείνους της επιστήμης. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνθηκαν την ανάγκη να επινοήσουν μύθους αναφορικά με την ίδια τους την προέλευση, υποδεικνύει μια πολύ βαθιά και αγωνιώδη ανάγκη για μια απάντηση. Στους πιο αρχαίους μύθους μας η Γαία, η Μεγάλη Μητέρα Θεά, γέννησε τα όντα που αποτέλεσαν τους προγόνους του ανθρώπινου είδους. Στους μύθους αυτούς συνήθως την συνοδεύουν πλάσματα όπως οι Δάκτυλοι, οι Κουρήτες, οι Κορύβαντες ή οι Κάβειροι, πλάσματα που τα έχει γεννήσει μόνη της. Έτσι η Γαία αποτελεί την μητέρα -μήτρα όλων των όντων και δημιουργιών της ύπαρξης….

YouTube player