Στους καιρούς που ζούμε η επαφή με την Παράδοση είναι απαραίτητη και μπορεί ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για το κοινό καλό. Στις παραδόσεις του κάθε τόπου υπάρχει ατόφια αρχαία γνώση, η οποία κουβαλάει όλη την σοφία του γένους. Μέσα λοιπόν στην Παραδοσιακή Ελληνική λαϊκή Ιατρική υπάρχει ατόφια η διδασκαλία του Ιπποκράτη και όλων των μεγάλων γιατρών του Ελληνικού γένους. Η γιαγιά που έκανε ‘κοφτές’ βεντούζες (δηλαδή αφαιμάξεις) πριν από 50 χρόνια, κουβαλούσε μέσα της την αρχαία Γνώση του Ιπποκράτη για την φλεβοτομία. Μα και όλα τα γιατροσόφια και τα βότανα του λαού μας που γιάτρευαν τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια κι αυτά κληρονομιά του Ιπποκράτη είναι.

Και ξαφνικά, πριν από 50 χρόνια και ενώ για αιώνες η Παραδοσιακή Ελληνική λαϊκή Ιατρική ήταν ακμαία και κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο (βλ. Ιρανική Ιατρική, Ιατρική Unani, Θιβετάνικη Ιατρική κλπ.), περιέπεσε σε κατάσταση περιφρόνησης, χλευασμού και λήθης. Βρισκόμαστε λοιπόν 50 χρόνια μετά την απόλυτη επικράτηση της σύγχρονης επιστημονικής Ιατρικής, εν έτει 2020 και ενώπιον μιας πανδημίας, την οποία η ίδια η σύγχρονη επιστημονική Ιατρική που την δημιούργησε, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Παρά το γεγονός όμως ότι η σύγχρονη επιστημονική Ιατρική πάσχει από βαριά σήψη και διαφθορά, οι λειτουργοί της, οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί προσφέρουν με αυτοθυσία τον ίδιο τους τον εαυτό στην προσπάθεια ανακούφισης των ασθενών. Σ’ αυτούς λοιπόν τους αξιοθαύμαστους ανθρώπους τείνουμε χέρι συνεργασίας και αλληλοβοήθειας προκειμένου να βοηθήσουμε και οπωσδήποτε όχι να βλάψουμε τους ασθενείς.

Το συνέδριο αυτό έρχεται για να αναδείξει ξεχασμένες γνώσεις απλής λαϊκής σοφίας, απλής λαϊκής ιατρικής, οι οποίες θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην διαχείριση των σημερινών και των μελλοντικών ασθενών. Κάθε πολύτιμη λαϊκή γνώση για την επιβίωση του ανθρώπου, μπορεί ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στις κρίσιμες εποχές που ζούμε. Πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το απέραντο θησαυροφυλάκιο λαϊκής σοφίας που κουβαλάει μέσα της η λαϊκή Ιατρική του τόπου μας, η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική. Αυτή την χρονική στιγμή που η σύγχρονη επιστημονική Ιατρική μας έχει οδηγήσει, με τα ιδεολογήματά της, σ’ ένα αδιέξοδο, και μόνη ελπίδα αφήνει να φαίνεται ένα αμφίβολο και καθόλου φιλάνθρωπο υποχρεωτικό εμβόλιο, ο λόγος του Ιπποκράτη μπορεί να διαλύσει τα σκοτάδια του φόβου και να ξαναφέρει το φως στην σκέψη και την καρδιά μας.

Οι λόγοι λοιπόν για τους οποίους επιβάλλεται η διοργάνωση του πρώτου Πανελλήνιου Συνέδριου Παραδοσιακής Ελληνικής λαϊκής Ιατρικής είναι:

 1. Με την αναψηλάφηση της αρχαίας γνώσης που υπάρχει μέσα στην λαϊκή Ιατρική της Ελλάδας, να συμβάλλουμε στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, προς όφελος των ασθενών.
 2. Να θυμηθούμε τον λόγο του Ιπποκράτη και όλων των μεγάλων γιατρών του Ελληνικού γένους. Ο ιατρικός λόγος αυτός είναι θαυμάσιος, είμαστε τυχεροί που υπάρχει για χιλιάδες χρόνια καταγεγραμμένος και οπωσδήποτε ανόητοι αν δεν τον εκμεταλλευθούμε σ’ αυτή την δύσκολη στιγμή.
 3. Οι λαϊκές ιατρικές παραδόσεις του τόπου μας, μετά την λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν από την σύγχρονη επιστημονική Ιατρική τα τελευταία 50 χρόνια, σήμερα κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ, να χαθούν για πάντα. Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε πνοή σ’ όλη αυτή την πλούσια λαϊκή σοφία, να την μελετήσουμε, να την καταγράψουμε, να μιλήσουμε γι’ αυτήν, να την διδάξουμε, να την διαδώσουμε σ’ όλο τον κόσμο και εν τέλει να την μεταφέρουμε ανέπαφη στα παιδιά μας.

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε σ’ αυτό το συνέδριο θεωρούμε ότι οι τρεις παραπάνω λόγοι είναι πολύ επιτακτικοί ώστε να μας επιτρέψουν να αδιαφορήσουμε. Γι’ αυτό συμμετέχουμε ενεργά σ’ αυτό το συνέδριο με εργασίες, ανακοινώσεις, μελέτες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπενθυμίσει, να καταγράψει, να παρουσιάσει ίσως για πρώτη φορά, όλον τον πλούτο της αρχαίας γνώσης που υπάρχει μέσα στην Παραδοσιακή Ελληνική λαϊκή Ιατρική.

Το συνέδριο αυτό απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, φυσικοθεραπευτές, εναλλακτικούς θεραπευτές, ομοιοπαθητικούς, βελονιστές, ρεφλεξολόγους, αρωματοθεραπευτές, βοτανοθεραπευτές, συλλέκτες βοτάνων, λαϊκούς θεραπευτές, μελετητές της λαϊκής Ιατρικής μας παράδοσης, κ.α.

Το συνέδριο δεν χρηματοδοτείται από καμία φαρμακευτική εταιρεία και ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους με μόνο γνώμονα την αλήθεια.

Η θεματολογία του συνέδριου είναι:

 • Ιπποκράτης, Γαληνός, Διοσκουρίδης και άλλοι αρχαίοι Έλληνες γιατροί.
 • Τίμαιος του Πλάτωνα.
 • Νικόλαος Ιερόπαιδας και Αγάπιος, νεώτεροι Έλληνες γιατροί.
 • Η επίδραση της Ελληνικής Ιατρικής σ’ όλες τις γνωστές Ιατρικές παραδόσεις του κόσμου (Παραδοσιακή Ιρανική Ιατρική, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, Ayurveda, Ιατρική Unani Tibb, Θιβετάνικη Ιατρική).
 • Μαμές (μαίες).
 • Βικογιατροί.
 • Κομπογιαννίτες.
 • Γιατροσόφια (Ελληνική Ιατροσοφία).
 • Βεντούζες (κοφτές, κ.α.)
 • Βδέλλες.
 • Μελισσοθεραπεία.
 • Μαλάξεις, τρίψεις (εντριβές).
 • Βότανα και Συνταγές.
 • Συλλέκτες Βοτάνων.
 • Ιαματικά λουτρά.
 • Φυσική άσκηση.
 • Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή.
 • Εκκλησιαστική, μοναστηριακή λαϊκή Ιατρική.
 • Η πανδημία από την σκοπιά της λαϊκής Ιατρικής και προτεινόμενα γιατροσόφια.
 • Η αναγνώριση και κατοχύρωση της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής από την Ελληνική Πολιτεία.
 • Εκπαίδευση στην Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική.
 • Η διάδοση της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής προς όλον τον κόσμο.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με εργασία τους ή και ως ομιλητές, καλούνται να επιλέξουν ένα ή περισσότερα από τα προηγούμενα θέματα, και να στείλουν την εργασία ή την ομιλία τους, στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου μέχρι την 1η Μαρτίου 2021. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των λέξεων.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί την 25η Μαρτίου 2021 και ώρα έναρξης 10:00. Το συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί διαδικτυακά.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο ως παρατηρητές θα υπάρξει ανακοίνωση για τον διαδικτυακό τόπο, λίγες μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής. Για την συμμετοχή στο συνέδριο δεν υπάρχει κόστος.