Ψήφισμα Περί της Αναγνώρισης της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής ως Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ελλάδος

Η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική είναι η Ιατρική που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. ξεκινάει από την αρχαία εποχή, ήδη από τα προ Ιπποκρατικά χρόνια. Ο Ιπποκράτης είναι μια δεσπόζουσα φυσιογνωμία στην Ιστορία της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής. Αν και ο ίδιος ο Ιπποκράτης γεννήθηκε από πατέρα και παππού Ασκληπιάδες (δηλαδή ιερείς του Θεού σε Ασκληπιείο), επιλέγει να μην ακολουθήσει την ιερατική πορεία και ιδρύει στην Κω σχολή στην οποία διδάσκει την Ιατρική επί χρήμασι σε όλους. Με αυτόν τον τρόπο η Ιατρική βγαίνει από τα ιερατεία και μοιράζεται απλόχερα σε όλο το λαό. Έτσι λοιπόν η Ιπποκρατική Ιατρική μπολιάζει και μπολιάζεται με τις λαϊκές θεραπευτικές παραδόσεις και δημιουργεί μια λαϊκή Ιατρική, η οποία ταξιδεύει στον χρόνο. Το ταξίδι αυτό της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής φτάνει μέχρι τις μέρες μας. όλοι έχουμε στις οικογένειές μας κάποιον παππού ή κάποια γιαγιά που γνώριζε ή είχε ο ίδιος/α δεχθεί κάποιες λαϊκές θεραπευτικές πρακτικές όπως οι βεντούζες, οι αφαιμάξεις με βδέλλες και η χρήση διαφόρων βοτάνων. Η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική όμως, παρά το μακροχρόνιο ταξίδι της στις μέρες μας είναι δυσδιάκριτη.

Υπάρχουν άραγε σήμερα θεραπευτές οι οποίοι ασκούν την Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική; Ναι υπάρχουν ομοιοπαθητικοί, βελονιστές, ρεφλεξολόγοι και άλλοι εναλλακτικοί θεραπευτές σήμερα στην Ελλάδα, αλλά άραγε έχουν σχέση όλοι αυτοί με την Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική;

Όλοι όσοι ασκούν σήμερα της λεγόμενες εναλλακτικές θεραπευτικές τέχνες είναι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι οι οποίοι ενσαρκώνουν στο σήμερα, την Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική. Είτε είσαι ομοιοπαθητικός, είτε είσαι βελονιστής, είτε είσαι βοτανοθεραπευτής, στην πραγματικότητα εφαρμόζεις όρους, αρχές και γνώσεις με τις οποίες ο Ιπποκράτης μπόλιασε την Παγκόσμια Ιατρική.

Έτσι λοιπόν στην χώρα του Ιπποκράτη, ο οποίος με τις ιδέες του επηρέασε και διαμόρφωσε τόσο τα Παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα όλου του κόσμου, όσο και την σύγχρονη επιστημονική Ιατρική, αντί να είναι κάτι αυταπόδεικτο, διεξάγουμε αγώνα για να την αναγνωρίσουμε.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα καταθέτουμε προσεχώς αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αναγνώριση της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Επισημαίνουμε μετά λύπης μας ότι η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία. Την στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο τα Παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα τυγχάνουν αναγνώρισης, καλλιέργειας και εκπαίδευσης, στην Ελλάδα η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική παραμένει περιφρονημένη και αναξιοποίητη.

Γι’ αυτό όλοι εμείς που οργανώνουμε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής θεωρούμε αναγκαίο να καταθέσουμε την αίτηση αυτή στο Υπουργείο Πολιτισμού. Θεωρούμε επίσης αναγκαίο στην προσπάθειά μας αυτή, να έχουμε την σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη όσο γίνεται περισσότερων Ελλήνων, γι’ αυτό καλούμε όσους συμφωνούν να υπογράψουν το εν λόγω ψήφισμα.

Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να έχει αίσιον τέλος τόσο για την Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική όσο και για την Ελληνική κοινωνία.

Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική - Ψήφισμα

Ψήφισμα για την αναγνώριση της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής ως στοιχείου Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος

Υποστηρίζω με την υπογραφή μου την υποβολή της σχετικής πρότασης προς το Ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού.

Ευχαριστούμε που ψηφίσατε! Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία, κάντε κλικ στον σύνδεσμο στο email που μόλις σας στείλαμε.